TOP

Hey hey Zweden!

“Daar is mama’s boot”, horen wij heel enthousiast achterin. Aan boord van de Stena Germanica  wordt enthousiast gesprongen in de hut, gespeeld en gerend op het buitendek en eten we met uitzicht op zee. Heerlijk dat vrije gevoel als je buiten staat met de zilte zeelucht daar onze haren. Wat een gezelligheid om de volgende ochtend met z’n 4-tjes wakker te worden in de hut. We zijn in Zweden!

Eerst even Goteburg ontdekken. Kopje koffie (FIKA) drinken en spelen in het stadspark. Na een mooie reis komen we aan in Vagsjofors. Prachtig rood huis, met veranda rondom en aan 2 kanten uitzicht op het meer! Na het eten nog even wandelen naar het meertje, wat een prachtige natuur in alle rust! ‘S avonds de sauna in, want we zijn tenslotte in Zweden. Afkoelen op de veranda, dat uitzicht verveelt nooit! Stijn en Mats hebben een prachtig strandje ontdekt: uitgestorven, ongerept en ondiep water. Dus picknickkleed, schepjes en borreltje mee en genieten maar!
Het is vandaag National Tag. En de Zweden zijn een trots volk! In Torsby bezoeken we een lokaal festival. Alle brommers worden van stal gehaald en iedereen met een talent krijgt een podium. We drinken lekkere verse filterkoffie van het buffet met een pannenkoek!

Op naar Orsa, ons nieuwe vakantiehuis. Wat is het mooi en groot! 5 slaapkamers, waarvan Mats ZIJN slaapkamer met stapelbed koos. “Wie slaapt er boven mij?” “Niemand.” “Oh, dan mag mijn olifant daar slapen!” Lekker borrelen met popcorn. Gezelligheid en knus. Na het eten regenpakken aan en onder de paraplu het park verkennen. Tussen de bomen door zagen we een vos, leuk!!!
De volgende dag gaan we naar het berenpark. We hebben alle soorten dieren gezien. Ook ijsbeer Eva. Helaas haar broers Jelle en Henk niet. Wel een bruine beer met kleintjes, zo schattig!
Het regent, het regent, de kindjes worden nat! Dus……… kaplaarzen aan en over een prachtige route via gravel en grindwegen naar een zomerboerderij. Wat een fantastisch welkom: alle geiten stonden ons midden op de weg op te wachten! Midden in the middle of nowhere, volop in de bossen. Waar de diertjes een gigantisch gebied hebben om te spelen en te grazen! Zo ver als ze kunnen kijken. ‘S middags naar Mora. Een echt “stadje”, met winkels, bakkerijen en kroegen.
Onderweg naar Tallberg spotten we een eland langs de weg. Tallberg is een soort Zweeds Giethoorn of Volendam. Allerlei ambacht, vol met hotels en b&b’s. Stuk voor stuk prachtig gelegen aan het Siljan meer. Heerlijk vers broodje en Knullebolle gescoord.

Daaaaaag vakantiehuis, wat hebben we genoten van je. Onze eerste stop is in Falun, bij de kopermijn. En hier wordt de Falun rot verf gemaakt. Het typische aangezicht van Zweden: de rode huisjes. Door naar Stockholm. Na een goede reis aangekomen bij ons appartement. Spulletjes uitpakken en lekker wandelen naar het oude centrum. Leuk, de grote stad! Wat is er veel te zien en wat zijn die mannen opeens klein in de grote stad. Via de ambassadewijk door een park naar Strand Vagan, waar we alle boten bewonderen. Mats & Faas kijken hun ogen uit aan trams, bussen en de leuke pleintjes met standbeelden. Gegeten aan een pleintje met een fontein, grote lol! De eerste indruk van Stockholm is leuk, morgen verder ontdekken,
We wandelen naar Strand Vagan om fietsen te huren. Via de groene oever fietsen we naar Djurgarden,, naar Astrid Lindgren’s world. Een groot speelparadijs voor Mats & Faas. ‘S middags naar Brygtrappen park in Söderalm gefietst. Flinke klim, dus onze beenspieren zijn weer wakker. Hele leuke fietstocht, langs de Nederlandse ambassade. Het was een topdag, Stockholm, wat ben je leuk!
We drinken koffie met taart op Djurgarden,  daarna door naar Skansen: speeltuinen, dieren (eindelijk goed een eland gezien), oude huisjes, een theater voorstelling. In het park hebben we ons eten uitgestald en gaan de mannen lekker spelen. Mama ziet een mooi kodak momentje en loopt weg van het eten (en de tas….,). Daar maken de vogels direct gebruik van…… wegjagen dus!!!!!! Op zoek naar een leuke ijssalon voor ons laatste ijsje in Stockholm. Gevonden in de chique wijk Ostermalm, tussen de Ferrari’s en Bentley’s. Morgen al weer met de boot naar Gotland. Wat was Stockholm fantastisch!

Het is maar een klein uurtje rijden naar de haven, Nynashamn. Nog even boodschapjes gedaan in de haven en inchecken maar. Wat een drukte…..en wat is de boot groot. Bijna net zo groot als mama’s boot. We komen aan in Visby en rijden direct door naar ons vakantiehuisje. Ons huisje is klein en popperig, maar staat op een prachtige locatie! Gras voor de deur, 10m van de schommel en 20m van het strand!!!! Snel onze spulletjes uitgepakt en met de schepjes (en een wijntje) naar het strand toe. Lekker banjeren en pootje baden in de Baltische Zee!

“Mogen we naar buiten”, vraagt Mats met zijn blije koppie. Natuurlijk! Dus de mannen spelen heerlijk met de dennenappels en het zand tijdens het ontbijt. We rijden naar Visby, leuk stadje. We lopen door de poort van de stadsmuur het historische Middeleeuwse centrum in. Helaas kunnen we de halte van het treintje niet vinden. Wel een mooie binnentuin bij een bakkerij, waar we van koffie met taart genieten. Systembolaget gevonden voor Stijn z’n. Helaas zijn de strandtenten nog niet open. Maar we halen lekker eten bij de Italiaan en gaan picknicken op het strand, bij de speeltuin!  Op naar het treintje in de haven van Visby. Eerst een lekkere kop koffie en verse jus en dan rennen voor het treintje. Een rondje rondom de oude stadsmuur. Geen bijzondere route, maar het treintje an sich is een groot feest. En nu op naar Pipi!!!! In Kneipbynn staat Villa Kakelbont uit de film. “Is Pipi al wakker?” vraagt Mats 10x achter elkaar. Maar Pipi wordt niet wakker! Bootje gevaren, in de draaimolen, piratenschip, het treintje, de graafmachine en het waterpark! ‘S Avonds nog voor de laatste keer uit eten. Leuk restaurant in Tofta, waar de mannen heerlijk kunnen spelen.

6 uur: triiiiinggggg, wakker worden. Op naar de boot. Het is een stuk rustiger op de boot, Mats en Faas vermaken zich prima in de speelhoek. Lunchen in Jongkopping en door! We zijn ruim op tijd in Goteborg, dus gaan nog even naar het park Slottskogen om te spelen. Wat een drukte!!! Het is ook prachtig weer! Op naar mama’s boot. De hut is weer 1 groot feest, Mats kiest zijn bed uit. Nog even buiten op het dek een frisse neus halen om daarna een hamburger te eten in het restaurant. 20.00 begint de kinderdisco. Wat een feest!!! Faas gaat helemaal uit zijn dak en Mats doet volop geconcentreerd de dansjes na! FANTASTISCH! En nu gezellig met z’n allen in de hut, zzzzz

Heerlijk geslapen allemaal! Ontbijten en buiten kijken hoe de boot de haven binnenvaart. Daaaaaaag boot, op naar Maasland.

Zweden, je was fantastisch. Prachtige natuur, gezelligheid en mooie mensen. Lagom & FIKA. Tot snel!

You don't have permission to register