TOP

Panama, perfectly imperfect!

 Welkom in Panama. Het land waar Noord en Zuid samen komen. In 2022 startten wij onze lange reis in Panama City. Wij hebben ervaren dat Panama een geweldig land is om op eigen gelegenheid doorheen te reizen. Een land waarin je de metropool Panama afwisselt met prachtige bergen en schitterende stranden. Een land waar je aapjes in de bomen, krokodillen in de riviertjes en tallozen vogels in de lucht gaat zien. Maar vooral een land waarin je de Panamezen gaat leren kennen als warm, behulpzaam en respectvol voor het leven. Wij hebben de accommodaties in deze reis zelf ervaren en zijn stuk voor stuk enthousiast over de service, de locatie en de overnachting zelf.

Dag 1, 2 en 3: Panama City

Na een vlucht van zo’n 11uur kom je aan in Panama stad. Na het ophalen van je huurauto rijd je naar je eerste hotel: Riu Panama. Wij hebben er voor gekozen om in het zakelijke district te verblijven zodat je veel comfort in je eerste accommodatie kan verwachten voor een goede prijs, maar een comfortabel hotel in de oude stad is natuurlijk ook mogelijk. Met een taxi ben je voor relatief weinig geld binnen een mum van tijd overal waar je zijn moet. Bezoek de oude stad Casco Viejo, de Miraflores sluizen van het beroemde kanaal of het Metropolitan National Park. Wij vonden de visafslag en een wandeling over de boulevard bij het Cinta Costera Park het leukste.

Dag 4 en 5: El Valle de Anton

Een prachtige rit van 2 uur leidt je naar de bergen bij El Valle de Anton. Dit gebied is gelegen in een krater en je komt hier voor prachtige wandelingen langs watervallen en om diverse dieren te spotten. Een van de bekendste wandelingen is ‘de slapende indiaan’. Een pittige hike omhoog naar de berg die (je raad het al) lijkt op een slapende indiaan. Deze hike kost je anderhalf uur tot aan de top en vervolgens een uur voor de afdaling. Daarna rijd je naar de el Macho waterval waar je in een kwartiertje via een mooi pad bij de waterval uit komt. Vlakbij de uitgang is een natuurlijk zwembad gecreerd waar je nog even lekker kan plonzen.

Je kan er ook voor kiezen om direct terug te gaan naar de Golden Frog, je accommodatie in El Valle, en daar een lekkere duik in het zwembad te nemen.

Dag 5 en 6: Playa Venao

Richting het Zuiden kom je bij het eerste paradijselijke strand van deze reis: Playa Venao. Dit strand is pas recent ontwikkeld en combineert de sfeer van Ibiza met luxe accommodaties met de surfers hostels voor de backpackers. Er worden hier regelmatig festivals georganiseerd en ook kan je hier je eerste surflessen nemen. Vanuit je hotel kan je diverse hikes maken. De leukste vonden wij toch wel de hike vanuit Eco Venao. Tijdens de gehele wandeling van 1,5uur hoorden we van alles uit het oerwoud, maar pas op het einde zagen we talloze aapjes in de bomen. Onderweg namen we een duik bij de waterval midden in de jungle.

Je verblijft in een van de hotelkamers van Villa Marina, een prachtige resort waarbij de service hoog in het vaandel staat.

Upgrade naar de moderne appartementen behoort tot de mogelijkheden.

Dag 7, 8 en 9: Santa Catalina

Vandaag staat er een lange rit van 5uur naar Santa Catalina op het programma. Je aankomst (met de laatste paar kilometer over een lastig begaanbare onverharde weg) is meer dan de moeite waard. Je komt aan op het prachtige Santa Catalina. Aan de ene kant een prachtig strand met enorme invloeden van eb en vloed, aan de andere kant een rivier en mangrove waar ook wilde dieren zich schuil houden. Na de lange rit is het even heerlijk vertoeven in het zwembad of maak je een strandwandeling.

De volgende ochtend sta je al vroeg op en wordt je naar het dorpje gebracht. Deze dag staat in het teken van een boottocht naar een van de mooiste nationale parken van Panama: Coiba. Op diverse plekken wordt er gestopt om te snorkelen en zie je hier de meest diverse vissen, schildpadden en soms ook walvishaaien. Lunchen doe je op een heus bounty eiland waar ook gelegenheid is om even lekker over het strand te wandelen.

Na een prachtige dag kom je terug in het voormalige vissershaventje en ga je terug naar Catalina’s Hideaway. De volgende dag staat in het teken van relaxen en kan je volledig ontspannen op je mooie resort.

Optie tot het opbreken van de reis met een overnachting in hotel Mykonos in Santiago halverwege de reis van 5 uur. De excursie naar Coiba is niet in de prijs inbegrepen.

Dag 10 en 11: Boca Chica

Je reist een stukje terug over de weg die je gekomen bent en reist dan verder naar het Westen, naar Bocas del Mar. Hier staat een hotel geboekt op een mooi resort, vlak tegenover Boca Brava. Op dit eiland kan je prachtige wandelingen maken. Er zijn een paar verlaten stranden waar ook de locals in het weekend naar toe komen. Ook zijn er diverse bootexcursies te maken vanuit het hotel.

Het resort is heerlijk om even bij te komen. Vanuit het zwembad zagen we aapjes en leguanen. Ook spotten we hier onze eerste toekan in het wild en zien we wilde ara’s tijdens een wandeling naar een mooi uitzichtspunt over de baai.

Dag 12 en 13: Boquete

Je reist vandaag weer landinwaarts, op weg naar de bergen, op weg naar Boquete. Dit plaatsje staat volledig in het teken van de koffieplantages die hier volop aanwezig zijn. Je kan je verblijf hier invullen met een bezoek aan een van de koffieplantages en een koffieproeverij. Ook onze kinderen konden de verschillende smaken koffie erg waarderen. Vooral het slurpen van de koffie gaf veel hilariteit.

Volgens de bekende websites zijn er diverse hikes te maken naar de watervallen, maar wij werden erg enthousiast over een minder bekende waterval ietsje verderop. Je betaalt de boer $ 10 om over zijn landerijen te mogen lopen, daarna duik je het laatste stukje de jungle in en kom je bij een prachtige waterval uit.

Je overnacht op een traditionele finca, een boerderij. Deze finca ligt op een koffieplantage, dus na afloop weet je alles over hoe jouw heerlijke kop koffie tot stand komt.  

Dag 14, 15 en 16: Bocas del Toro

Vandaag een lange reis, vanuit Boquete naar David om je huurauto in te leveren en vervolgens met een transfer door te reizen naar de haven van Almirante. De eilandengroep Bocas del Toro bestaat uit diverse eilandjes, waarbij Isla Colon het hoofdeiland is. Na aankomst op Colon met de ferry vaar je door naar Isla Bastimentos. Hier heb je de keuze uit twee resorts om je rondreis in Panama op een hele relaxte manier af te sluiten. Wij adviseren Palmar Beach met een mooie plek aan het prachtige strand. Op dit resort vind je zowel de luxere backpackers als de families en is er een keuze van basic tot meer luxe.

Je kan genieten van het strand, maar ook toffe excursies maken. Wij deden een dagtocht en zagen dolfijnen, luiaards, schildpadden en aapjes.

Dag 17: de terugreis

Vanaf het hoofdeiland vlieg je met een klein vliegtuig naar Panama City en afhankelijk van de vluchttijden vlieg je door naar Amsterdam. De volgende dag kom je aan in Nederland.

Prijs

De prijs van dit arrangement is afhankelijk van heel veel elementen. Wij hebben gekozen voor bijzondere en goede accommodaties die behoren tot de beste op de locaties waar je naar toe gaat.

Wij bespreken het reisschema dan ook graag stap voor stap met je en stemmen het schema volledig af op jouw wensen en budget. We snappen dat je graag een indicatie wilt, dus die geven we onder voorbehoud. Bovenstaand programma is op basis van 2 personen boekbaar voor ongeveer € 2.450 per persoon voor de vluchten, transfer naar Almirante, autohuur en de beschreven accommodaties. Dat kan ook minder worden als er voordelige vluchten of andere aanbiedingen boekbaar zijn of als er gekozen wordt voor andere accommodaties. Het kan meer worden als je er ook excursies bij wilt boeken of in duurdere periodes wilt reizen.

Boeken of meer informatie?

Neem dan contact met ons op en we bespreken de reis graag met je in detail. Je kan dan van ons op korte termijn een definitief reisvoorstel verwachten. 

You don't have permission to register